Μια ακόμη ημέρα, μια ακόμη ανακοίνωση για την υπερδραστήρια ARM…

Η εταιρία με τους επεξεργαστές για φορητές συσκευές ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη της 64-bit αρχιτεκτονική σχεδίαση, την επονομαζόμενη ARMv8. Η νέα σχεδίαση θα είναι έτοιμη με στόλο πλέον κάτι περισσότερο από φορητές συσκευές και ουσιασικά είναι το μεγάλο βήμα της ARM για αν ανταγωνιστεί τις Intel και AMD σε PC και server αγορές.

Η σημερινή αρχιτεκτονική της εταιρίας, η 32-bit ARMv7 δεν υποστηρίζει enterprise software ενώ ο ARMv8 σχεδιασμός θα επιτρέπει περισσότερη διαχείριση δεδομένων και μνήμης (data and memory), κάτι που σημαίνει καλύτερες επιδόσεις.

Θα υποστηρίζονται δε και πλατφόρμες όπως τα Microsoft Windows αλλά και το Apple Mac OS που είναι 64-bit. Η δε Microsoft έχει ήδη ανακοινώσει πως αναπτύσσει εκδόσεις Windows 8 συμβατές με την αρχιτεκτονική ARM 64-bit.

Φυσικά θα πάρει χρόνο μέχρι οι συνεργάτες της ARM να αρχίσουν να κατασκευάζουν τους ανάλογους επεξεργαστές με τη νέα αρχιτεκτονική. Οι προδιαγραφές τους έχουν δε δοθεί με κανονικούς full-scale ARMv8 επεξεργαστές να αναμένονται το 2012.

Πλήρη συστήματα μάλλον θα έχουμε πάντως το 2014.