Η Intel δημοσίευσε τα οικονομικά της για το 3ο τρίμηνο του 20111 και κατά βάση έχει καλά νέα για τους επενδυτές της…

Τα έσοδα της εταιρίας (GAAP) έφτασαν σε ύψη ρεκόρ στα $14.2 δισεκατομμύρια, με άνοδο κατά $3.1 δις. από το περυσινό Q3. Στα ποσοστά κέρδους η εταιρία είχε άυξηση 2.6%, με καθαρά και λειτουργικά έσοδα στα $3.5 δις. (+16%) και $4.8 δις. (+17%) ανάλογα. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας αναφέρει πως είναι το τρίμηνο της εταιρίας με τα περισσότερα έσοδα… ever.

Σύμφωνα με την intel, η αιτία για τη βελτίωση είναι “διψήφια ανάπτυξη για τα notebook PCs” και η “δύναμη στα data center λόγω της ανάπτυξης στο mobile και το cloud computing.”

Το τμήμα PC Client της εταιρίας είχε ανάπτυξη 22% στα έσοδα με $9.4 δις και ο λόγος είναι τα φορητά notebook PCs, αφού πολλά από αυτά έχουν τον νέο Intel Sandy Bridge Core επεξεργαστή. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της εταιρίας στον χώρο είναι η AMD που όμως μόλις την περασμένη εβδομάδα έριξε μια απάντηση στα Sandy Bridge, ενώ επιπλέον δεν είναι σαφές αν έχει τσιπ για να ανταγωνιστεί την Intel. Αυτό σημαίνει πως η αγορά των PC για ένα διάστημα θα είναι σε απόσταση από tablets, κινητά κ.ο.κ.

Το δε Intel Data Center Group έχει $2.5 δις, περισσότερα σε έσοδα, μια αύξηση 15% αν και εδώ είναι πιο έντονος ο ανταγωνισμός και μικρότερα τα περιθώρια κέρδους. Είναι πάντως χώρος σε ανάπτυξη και αντί να έχει επεξεργαστές της στα smartphone η Intel αντισταθμίζει με server.

Από την άλλη εκεί στην Santa Clara το τμήμα των επεξεργαστών Atom έχει πέσει κατά 32% στα $269 εκατομμύρια, μια ελάχιστη επίδοση σε σχέση με την εποχή της τρέλας των netbook στα 2009 και 2010. Ενώ και στα mobile chipset η Intel είναι ανύπαρκτη αν και ο CEO της εταιρίας, Paul Otellini έχει πει πως θα φέρει τους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86 στα κινητά το 2012 και για αυτό το λόγο και τα $4.3 δις. σε R&D.

Και κάτι γενικά θετικό είναι πως η εταιρία προσέλαβε άλλους 3400 και πλέον έχει 100,000 υπαλλήλους. Εύγε.