Ερευνητές στο Zoological Institute του Πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία έχουν μελετήσει τη βιολογία όντων που αψηφούν τη βαρύτητα, τα απίστευτα αυτά δημιουργήματα της φύσης όπως τις σαύρες geckos και τα έντομα…

Τα δημιουργήματα αυτά θα οδηγήσουν σε κολλητική ταινία που όχι μόνο είναι εντυπωσιακά ισχυρή αλλά μπορεί και να χρησιμοποιηθεί πολλές χιλιάδες φορές πριν να χάσει τις δυνατότητες κόλλησης της.

Το μυστικό των αναρριχητικών δυνατοτήτων των εντόμων και των gecko κρύβεται στις μικροσκοπικές τρίχες που καλύπτουν τα πόδια του ζώου και έτσι η σχεδιαστική αυτή ‘αρχή’ ήταν αρκετή για να μεγιστοποιείται η επαφή με αδρές επιφάνειες και να μην… πέφτει ποτέ. Η ομάδα χρησιμοποιεί τις δυνάμεις Van der Waals που λειτουργούν σε μοριακό επίπεδο και με αυτή την τεχνική, η ερευνητική ομάδα με την ηγεσία του Stanislav Gorb, έχουν μιμηθεί τις δυνάμεις που ασκούνται σε μια ταινία σιλικόνης.

Δημιουργήθηκε μια ταινία δύο φορές πιο ισχυρή στο τράβηγμα από ότι μια επίπεδη επιφάνεια με το ίδιο υλικό. Επιπλέον η ταινία δουλεύει κάτω από το νερό και χωρίς να αφήνει κατάλοιπα.

Για να δείξουν πως δουλεύει οι ερευνητές με μια ταινία με επιφάνεια 20 x 20 εκατοστά κατάφεραν να έχουν ένα άτομο της ομάδα που κρέμεται από το ταβάνι!

Οι ερευνητές τώρα θα πειραματιστούν με σχέδια από σκαθάρια και δέρμα φιδιού για να δημιουργήσουν και άλλα υλικά.

Το Πανεπιστήμιο του Κιέλου παρουσίασε τα ευρήματα στο AVS Symposium στο Nashville των ΗΠΑ.