Με τους Firefox και Chrome να μάχονται για τη 2η θέση στη μάχη των browser, οι κύριοι στο Opera Software αναβαθμίζουν τον Opera browser.

Σήμερα λανσαρίστηκε από τη Opera Software η έκδοση 11.60 του Opera browser που φέρνει αλλαγές στην HTML5 rendering μηχανή. Βελτιώσει στον ενσωματωμένο built-in email client. Η νέα κύρια έκδοση είναι η version 11 που βγήκε τον Δεκέμβρη του 2010 και έχει νέα στοιχεία όπως τα visual mouse gestures, tab stacking και διαχείριση extension.

Αν και η αναβάθμιση δεν φέρνει πολλά νέα χαρακτηριστικά, υπάρχουν υψηλότερες επιδόσεις και χρησιμοποιεί τη ‘μηχανή’ Opera Presto 2.10 ως rendering engine για να γίνεται πιο γρήγορα η φόρτωση και από ασφαλείς τοποθεσίες.

Η προσθήκη HTML5 parsing είναι βασική αναβάθμιση για τον Οpera 11.50 που έχει και HTML5 υποστήριξη από τον Ιούνιο του 2011 ενώ υπάρχει η μηχανή HTML5 rendering με την ονομασία. Ragnarök.

Η Version 11.60 του Opera φέρνει και το κουμπί star στο interface για να κάνεις κλικ στο site στο Speed Dial και νέο interface.

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές στον Opera 11, ενώ το Opera Software is δουλεύει και στον Opera 12 που είναι σε αρχικό στάδιο – alpha status.

Η νέα έκδοση φέρνει και υποστήριξη WebGL για games και 3D αλλά και υποστήριξη για τους developers για νέα themes.