Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία που δείχνει πως αλλάζουν απότομα οι στρατηγικές των ΗΠΑ και των όπλων υψηλής τεχνολογίας όπως τα πυραυλικά/αντιπυραυλικά συστήματα…

Είναι η πρώτη πώληση του συστήματος στον κόσμο.

Ο λόγος για την Αμερική που υπέγραψε συφμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ζήτημα όμως δεν είναι το ποσό αλλά ο τύπος.

Οι ΗΠΑ λοιπόν στο πλαίσιο της ενίσχυσης της άμυνας των εταίρων της Ουάσινγκτον που βρίσκονται κοντά στο Ιράν με τη συμφωνία που υπεγράφη στις 25 Δεκεμβρίου και ανακοινώθηκε Παρασκευή το βράδυ από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, δίνει πρόσβαση σε ευαίσθητο εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί σε αραβικό έδαφος, μια ανάσα από το Ιράν.

Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε ενημερωθεί για την πρόταση αυτή τον Σεπτέμβριο του 2008 από την -τότε- κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους αλλά για πρώτη φορά που πωλείται στο εξωτερικό το Theater High Altitude Area Defence -THAAD, το πυραυλικό σύστημα θεάτρου επιχειρήσεων μεγάλου ύψους για άμυνα περιοχής το μοναδικό σύστημα που είναι σχεδιασμένο να καταστρέφει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς τόσο μέσα όσο και έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Με άλλα λόγια ένα ‘τούρμο’ Patriot PAC 3, σαν αυτό που έχει η Ελλάδα αλλά με όλες τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από ΗΠΑ και σε έναν βαθμό το Ισραήλ.

Εκτός από το πυραυλικό σύστημα THAAD, οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μια σειρά από πανάκριβα και εξελιγμένα όπλα: ραντάρ, 96 πυραύλους για το σύστημα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως πυραύλους AMΜRAM – 288 AIM-120-C-7 advanced medium range air-to-air πυραύλους και 128 εκτοξευτές, ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, δύο ραντάρ AN/TPY-2 και για περισσότερα από 30 χρόνια θα παρέχεται υποστήριξη και εκπαίδευση.

Το θέρετρο επιχειρήσεων λοιπόν μεταφέρεται στην Αραβική χερσόνησο και αναμένουμε την άντιδραση του Ιράν σε ένα 2012 που ξεκινά με ‘πυρετό’ στην γειτονιά μας…