Η ρωσική κυβέρνηση θα δαπανήσει μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος μαμούθ των $690 δις, για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου των διαβόητων τυφεκίων Kalashnikov, τα διάσημα AK-47…

Δεν δόθηκαν εικόνες και το όλο πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020 όπως και αυτό του νέου τυφεκίου. Το αρχικό AK-47 που έχει γίνει διάσημο για την απλότητα λειτουργίας του και την απίστευτη αντοχή, σχεδιάστηκε αρχικά στα 1940s από τον θρύλο Mikhail Kalashnikov. Η νέα εκδοχή του Καλάσνικοφ θα έχει αποσπώμενο εξοπλισμό, όπως οπτική διόπτρα και φως.

Η Ιzhmash, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής όπλων της Ρωσίας, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το πρωτότυπο ενός αναβαθμισμένου Kalashnikov, το AK-12, αλλά αναλυτές σχολίασαν πως ήταν περισσότερο αισθητική αναβάθμιση.

Χαρακτηριστικό πάντως της σχεδίασης είναι και πως η επιλογή των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, το μοντέλο της FNH USA “S.O.F. Capable Assault Rifle” (SCAR Light/SCAR Heavy) χρησιμοποιεί παρόμοιο σχεδιασμό. Στα χαρτιά το FN SCAR-L/SCAR-H σύστημα λειτουργίας περιγράφεται ως “short stroke, gas-operated.” Αυτό σημαίνει πως η βάση της σχεδίασης είναι το FN FNC τυφέκιο εφόδου που χρησιμοποιεί μηχανισμό σαν του Kalashnikov AK-47/AKM όπως περιγράφει το DefenseReview.com.