Και ξαφνικά, οι Κορεάτες ‘εξαργυρώνουν’ την μεγάλη τους επένδυση σε νέες τεχνολογίας και στον αμυντικό τομέα. Βροχή τα συμβόλαια και…

…οι πιθανές νίκες σε διαγωνισμούς. Και η πώληση μαχητικών FA-50 στους Πολωνούς που επείγονται να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την άμυνά τους, είναι μια τέτοια τεράστια συμφωνία.

Ήδη από τα τέλη Ιουλίου Πολωνία και Νότια Κορέα είχαν υπογράψει μια σειρά από συμβόλαια για την προμήθεια ή/και την παραγωγή με άδεια στη χώρα βαρέων όπλων και αεροσκαφών από τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κυρίων αρμάτων μάχης K2, κάπου 650 αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών K9 καθώς και 48 αεροσκαφών FA-50, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη Βαρσοβία.

Τα πρώτα 12 από τα 48 FA-50 που είναι εκπαιδευτικά/ελαφρά μαχητικά που έχει αναπτύξει η ίδια η KAI με την Lockheed Martin, εκτιμάται μάλιστα πως θα παραδοθούν στην πολωνική Πολεμική Αεροπορία το 2023 ενώ η Πολωνία έχει παραγγείλει ήδη και F-35 από τις ΗΠΑ.

Η KAI είχε ανακοινωθεί μάλιστα πως σχεδιάζει να μεταφέρει προοδευτικά στο μέλλον την παραγωγή των FA-50 στην Πολωνία.

Η Πολωνία γειτονεύει με την Ουκρανία και έχει ανακοινώσει και αγορές 32 ελικοπτέρων AW149 της Leonardo 366 αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams, πυραύλων εδάφους-αέρος CAMM iLauncher, αλλά και τεράστιων αριθμών εκτοξευτών HIMARS από τις ΗΠΑ, επιθετικών ελικοπτέρων Apache και άλλων οπλικών συστημάτων.