Η… τρέλα και η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να οδηγήσει παντού!

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα είναι αυτό της αερολέσχης Φλώρινας που μαζί με βιοτέχνες (!) της και με την προσωπική αγάπη του προέδρου της Λέσχης έχει ήδη κατασκευάσει δύο ελαφρά αεροσκάφη. Το ένα δε, μεγάλο με σχεδιαστικές ιδέες από τα αμερικανικά stealth F-35 και F-22!

Είναι το Archon_SF1 που όπως περιγράφει το biozo.gr ετοιμάστηκε και νηολογήθηκε στην Ιταλία. Η ιδέα του προέδρου της αερολέσχης Φλώρινας και ερασιτέχνη της αεροναυπηγικής Γιώργο Ηλιόπουλο. Ο λάτρης της αεροναυπηγικής ήταν σε ταξίδι στον Καναδά και είχε την ιδέα όχι μόνο να κατασκευαστεί αεροσκάφος αλλά να γίνει και με ανακυκλωμένα/ανακυκλώσιμα υλικά!

Στο πρώτο αεροσκάφος, ο “Λυγκιστής”, έγινε από ξύλο, όπως άλλωστε στον 2ο ΠΠ, και από παλιά έπιπλα σε συνεργασία ξυλουργούς, το κάθισμα του πιλότου από ένα αναπηρικό καροτσάκι, οι τροχοί προέρχονται από πεταμένη μοτοσικλέτα, ενώ τα μηχανικά του μέρη προήλθαν από έναν παλιό κινητήρα αυτοκινήτου.

Το δε συγκλονιστικό είναι η σχεδίαση και κατασκευή του δεύτερου αεροσκάφους από τσίγκους τυπογραφείου σε κλίμακα 1 προς 6.

Χρειάστηκαν 5 χρόνια και 3000 τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου στη συνέχεια και η χρήση αεροπορικού αλουμινίου για να δημιουργηθεί ο «Άρχων» (Archon SF-1).

Το απίστευτο Archon SF-1 είναι ένα υπερελαφρό μονοθέσιο, με κινητήρα μόλις 46 ίππων, με το μπροστινό τμήμα νε είναι ίδιο με μαχητικό και βάρος 200 κιλά ενώ χάρη στο αλουμίνιο αεροναυπηγικής μπορεί να αντέξει δυνάμεις -2/+4G με ταχύτητα απώλειας στήριξης 65χλμ ενώ μέγιστη 150 χλμ.

Στα… θλιβερά της προσπάθειας, το Κράτος: δεν πήρε άδεια να πετάξει από τις ελληνικές αρχές και οι δημιουργοί απευθύνθηκαν στην Ιταλία και τα διακριτικά ”νηολόγησής” έχουν το γράμμα Ι στο «Ι-Α281» και όχι το GR.

H Hellas έχει βαλθεί να ‘τρώει’ όλα τα παιδιά της…