Ένα νέο πλαστικό υλικό έδειξε αυτές τις ημέρες η American Chemical Society.

Κατά τους ερευνητές είναι το πρώτο υλικό που ‘αυτο-θεραπεύεται’ και έχει έναν τέτοιο μηχανισμό που δουλεύει με τον ήλιο. Όταν δε έχει υποστεί ζημιά δείχνει να ‘αιμορραγεί’ όπως το κανονικό δέρμα.

Ο καθηγητής κος Marek W.Urban του Πανεπιστημίου του Southern Mississippi είπε για την εφεύρεση: “Our new plastic tries to mimic nature, issuing a red signal when damaged and then renewing itself when exposed to visible light, temperature or pH hanges.”

Με άλλα λόγια ένα πλαστικό υλικό που λειτουργεί όπως το κανονικό μας δέρμα.

Το υλικό αυτό χρησιμοποιεί τις ‘μοριακές’ γέφυρες’ μαζί με ένα ειδικό πολυμερές υλικό. Όταν ‘σπάνε’ αυτές οι γέφυρες και η περιοχή εκτίθεται στην ήλιο,οι γέφυρες αυτές αρχίζουν να χτίζονται ξανά. Για να υπάρχει ο πλήρης… μιμητισμός, ο Καθηγητής Urban έκανε τις γέφυρες να αλλάζουν χρώμα και να είναι… κόκκινο.

Όταν δε έχει ‘αναρρώσει’ το υλικό, γυρίζει στο κανονικό χρώμα. Το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε smartphones ή και tablets και έτσι να είναι εμφανές ότι πρέπει να επισκευαστούν, ή και φυσικά, σε χρήσεις όπως αεροσκάφος και άλλα οπλικά συστήματα.