Να είχαμε ένα δικό μας ρομπότ; και χωρίς να κοστίζει πολλά; Το MIT, το γνωστό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, έχει ετοιμάσει ένα “…affordable and practical robot” που θα μπορείς να τυπώνεις σε έναν 3D εκτυπωτή.

Το project στο οποίο ηγείται το Massachusetts Institute of Technology υπάρχει η σκέψη πως θα μπορεί κανείς σε έναν εκτυπωτή στο σπίτι να ‘τυπώνει’ ρομπότ.

Με χρηματοδότηση $10 εκατομμύρια από το National Science Foundation, το MIT θα συνεργαστεί με ερευνητές από το Harvard και το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania σε ένα πενταετές project με τίτλο “An Expedition in Computing for Compiling Printable Programmable Machines”.

Η ιδέα είναι να ετοιμαστεί όλη η τεχνολογία που θα μπορούμε όλοι να έχουμε στο γραφείο μας και να ασχολούμαστε με 3D εκτύπωση που θα δίνει ένα ρομπότ σε μερικές ώρες.

Για την ώρα το hardware, ο σχεδιασμός του software design, οι προηγμένες διαδικασίες μάθησης και όχι μόνο απαιτούν χρόνια για να ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο ρομπότ.

Με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας θα μπορεί κανείς να παράγει ένα ρομπότ με φτηνά υλικά. Οι δε ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει να δουλεύουν με ρομπότ origami ενώ τα δύο πρωτότυπα, που μοιάζουν με έντομα, είναι ένα “scout/explorer”, και ένα “gripper robot.”

Ο καθηγητής Vijay Kumar του Πανεπιστημίου του Pennsylvania ονομάζει την ιδέα ‘gamechanger’ και δεν έχει άδικο: ρομπότ για τις ανάγκες καταστροφής, υγείας, αλλά και κάποια που θα παραγγέλνεις στο κοντινό κατάστημα…

Το πιο ενδιαφέρον, όπως λέει ο βοηθός καθηγητή κος Wojciech Matusik, είναι πως θα δοθεί η ευκαιρία να έχει ‘ο γενικός πληθυσμός’ ρομπότ και όχι μόνο ειδικοί επιστήμονες…