Όπως μαθαίνουμε το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία με τη Lockheed Martin Corp για ένα πρόγραμμα $450 εκατομμυρίων για τη βελτίωση των ηλεκτρονικών του F-35 με την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών μοναδικών από το 2016 και μετά.

Η συμφωνία είναι σημαντικό βήμα για την αγορά από τι Ισραήλ με κόστος $2.75 δις, 19 F-35, μια συμφωνία που υπογράφηκε τον Οκτώβρη του 2010 και περιλαμβάνει option για μέχρι και 75 μαχητικά και συνολικό κόστος $15.2 billion αν ΟΛΕΣ οι επιλογές που έχουν σχεδιαστεί από το 2008 γίνουν πραγματικότητα.

“This agreement kicks off the Israeli program,” είπε πηγή και πως “Now all of the agreements are in place,” ενώ το όλο deal έρχεται λίγο πριν από την επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΑΜ Leon Panetta την άλλη εβδομάδα στη χώρα για συνομιλίες κυρίως σε σχέση με το Ιραν και τις εξελίξεις στο Συρία.

Ταυτόχρονα δίνει και ‘ενίσχυση’ στο πρόγραμμα’ και εταιρίες της χώρας θα λάβουν μέρος στο F-35 Joint Strike Fighter πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και η Elbit Systems και η Israel Aerospace Industries που θα κατασκευάζει φτερά για αεροσκάφη με την IAI να συνεχίζει από το F-16, ενώ η Elbit μαζί με τη Rockwell Collins, κατασκευάζει προηγμένα κράνη για τα F-35.

Η χώρα θα εγκαταταστήσει το δικό της radio και datalink σύστημα ενώ και η Ιαπωνία έχει υπογράψει για να αγοράσει F-35 που θα αντικαταστήσει το F-16.

Στις ΗΠΑ υπήρξε καθυστέρηση της αγοράς 179 F-35s για μετά το 2017, και όλες οι αλλαγές έχουν προσθέσει 33 μήνες και $7.9 δις στην ανάπτυξη του αεροσκάφους που εξελίσει η Lockheed Martin με την Northrop Grumman Corp και την BAE Systems PLC. Τις εργασίες στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου θα κάνει η BAE Systems…