Οι μικροδορυφόροι υπόσχονται μια επανάσταση. Απλά πρέπει να δημιουργηθούν και οι κατάλληλοι κινητήρες…

Εδώ έρχεται μια εφεύρεση από το MIT που έχει σαν στόχο να δημιουργηθούν μικροσκοπικοί δορυφόροι – miniature satellites. Και να μειωθούν και τα διαστημικά σκουπίδια.

Οι λεγόμεν οι Cubesats είναι μια κλάση ‘νανοδορυφόρων‘ με βάρος όχι μεγαλύτερο από 1.5 κιλό και διαστάσεις 10Χ10 εκατοστά.

Το πρόβλημα ΕΙΝΑΙ οι κινητήρες με την ομάδατου MIT που έχει εξελίξει την τεχνολογία να έχει σαν ηγέτη τον κο Paulo Lozano. Τι έκαναν; δημιουργούν κινητήρες με μέγεθος κύβου ζάχαρης. Σε μια άκρη, 500 μικροσκοπικές άκρες…

Κάθε κινητήρας με ένα μικρό απόθεμα από καύσιμο που ονομάζεται “‘liquid plasma’ ή “free-floating ions.” Κινητήρας ιόντων λοιπόν με μια σειρά από πλάκες μετάλλων όπως ο χρυσός ενώ το έξυπνο είναι πως δεν υπάρχουν βαλβίδες και πολύπλοκοι μηχανισμοί.

Οι επιστήμονες του ΜΙΤ θα δοκιμάσουν τον κινητήρα των 50 micronewtons (0.037 ft-lbs): “These satellites could stay in space forever as trash,” είπε ο κος Lozano για κοινούς δορυφόρους, ενώ η ομάδα πιστεύει πως με την εξέλιξη της θα αυτοκαταστρέφονται…