Καναδάς και Ιταλία το… ξανασκέφτονται.

Και οι δύο χώρες σκέφτονται να μειώσουν τις παραγγελίες τους κάτι που σημαίνει και αύξηση τιμών για τις μονάδες που απομένουν στις άλλες χώρες.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2012 ο Καναδός υπουργός Άμυνας είχε βρεθεί σε πυρά γιατί δεν είχε αποκαλύψει στοιχεία για το κόστος του προγράμματος του F-35 με τον κο Peter MacKay τελικά να παραδέχεται πως το πρόγραμμα θα κοστίσει $25 δις, πολύ μεγαλύτερο κατά αρκετά δις από το αρχικό κόστος.

Αυτή την εβδομάδα δε είχαμε και άλλες πληροφορίες για την πιθανότητα ο Καναδάς να αφήσει εντελώς το πρόγραμμα ενώ αξιωματούχοι του Καναδά επισήμως δεν παραδέχονται πως μπορεί να ακυρωθεί το πρόγραμμα – 65 F-35 μαχητικά. Άλλοι πάντως ισχυρίζονται πως ο Καναδάς μπορεί τελικά να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αντικατάσταση των Καναδικών παλιών CF-18 fighters.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, ο υποψήφιος για πρωθυπουργός κος Pier Luigi Bersani είπε στην τηλεόραση: “I would consider a relaxing, a reduction of the commitment to the F-35 and military spending.”

Στις ΗΠΑ είναι ήρεμοι: “The key point is that this doesn’t just impact DoD, but it impacts all the partners,” λέει ο κος Mark Gunzinger, της CSBA, σε ότι αφορά τις διεθνείς περικοπές.

Πάντως ΚΑΙ η Βρετανία που έχει σαν στόχο τα 138 F-35 μαχητικά μπορεί να μειώσει τον αριθμό ενώ από την άλλη πρώτος εξαγωγικός πελάτης θα είναι το Ισραήλ με το πρώτο ζεύγος από τα 19 F-35 που έχει σε παραγγελία να φτάνει το 2016 στη χώρα της Μεσογείου και την πρώτη Μοίρα να είναι σε υπηρεσία αργά το 2017 ή νωρίς το 2018.

Πανάκριβο…

Για ένα μαχητικό που είχε προϋπολογιστεί για 30 εκατομμύρια το τεμάχιο, με τους τελευταίους υπολογισμούς μιλάμε για $78.7 εκατομμύρια ανά τεμάχιο F-35A, $87 για το F-35C του Ναυτικού και $106.4 εκατομμύρια για το F-35B, σε δολάρια του 2012. Η δε Lockheed βάζει το A στα $70 εκατομμύρια.

Expensive…