Μοιάζει μια ιδέα από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας…

111005-O-ZZ999-105

Στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί έχουν την ιδέα της τοποθέτησης κινητήρων Rolls Royce water jet στη νέα γενιά σκαφών τους, τα λεγόμενα Littoral Combat Ships (LCS). Αρχικά οι κινητήρες ήταν να μπουν σε ένα πρόγραμμα ναυπήγησης που καταργήθηκε και έτσι οι 4 Axial-Flow Waterjet Mk-1 κινητήρες θα μπουν στο 5ο πλοίο του προγράμματος LCS, το USS Milwaukee (LCS-5) στα Ναυπηγεία του Wisconsin στις ΗΠΑ ενώ άλλα 10 πλοία με παρόμοια τεχνολογία.

waterjets2

Τα νέα συστήματα προώσης jet θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα συστήματα jet που είχαν επιλεγεί και ήταν του εμπορίου. Μισό εκατομμύρια γαλόνια million θαλασινό νερό το λεπτό θα κινείται στις τουρμπίνες με τα LCS να φτάνουν έτσι τους 40 κόμβους (74 χλμ/ώρα) με περισσότερη ισχύ και λιγότερο βάρος.

LCS 2

LCS 3

Δημιουργία των Rolls-Royce Naval Marine σε συνεργασία με το ειδικό γραφείο – Office of Naval Research (ONR), και το Naval Surface Warfare Center, Τμήμα Carderock Division, θα αυξήσουν την ταχύτητα των LCS με μικρότερο κόστος. Μειωμένο το φαινόμενο cavitation – ουσιαστικά… φούσκες από τον σχεδιασμό της κλασικής προπέλας, και λιγότερες ζημιές στον εξοπλισμό του πλοίου έτσι.

Τα 52 CS ναυπηγούνται σε δύο εκδόσεις, μια συμβατικής σχεδίασης και μια trimaran, μοιάζουν με κορβέτες αλλά είναι πλοία κρούσης με χώρο προσγείωσης και μεγάλο υπόστεγο για δύο SH-60 Sea Hawk όπως και δυνατότητα για αποστολή και μεταφορά μικρής δύναμης κρούσης. Στόχος να είναι σειρά από πλοία μικρά, ευέλικτα και φτηνά με ειδικότητα στα ρηχά νερά.

waterjets