Τι συμβαίνει όταν έχεις επενδύσει δις δολάρια και μέλλει να επενδύσεις τρις στο μέλλον σε ένα οπλικό σύστημα; επιμένεις παρά τις… φωνές της λογικής.

F-35_Lightning_II

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει μπει σε έναν μονόδρομο πλέον με το μαχητικό των ΗΠΑ και το Lockheed Martin F-35 stealth μαχητικό δεν λέει να του χαρίσει… στιγμές χαράς.

Μιλάμε για το πρόγραμμα του $1 τρις που έχει ήδη μεγάλες αναβολές σε χρόνους και πλείστα προβλήματα ενώ το τελευταίο είναι οι κριτικές από την ίδια την την πολιτική εξουσία στην Αμερική: το do-it-all μαχητικό λοιπόν έχει πάρει ήδη περισσότερο βάρος από όσο έπρεπε, θα πάρει και άλλο αφού πρέπει να επανατοποθετηθεί ένα σύστημα ασφαλείας για τα καύσιμα και, κυρίως, έχει χειρότερες επιδόσεις τελικά από εκείνες που είχε προβλεφθεί.

F-35_Lightning_II 23

Το χειρότερο; δεν υπάρχει χώρος μέσα στο σκάφος για μελλοντικά συστήματα κάτι που όπως ξέρουμε από το F-16, είναι αδιαμφισβήτητο πως θα έρθουν.

Και τι θα γίνει σε μάχη;

“The program announced an intention to change performance specifications for the F-35A, reducing turn performance from 5.3 to 4.6 sustained g’s and extending the time for acceleration from 0.8 Mach to 1.2 Mach by eight seconds,” λέει η αναφορά του κου J. Michael Gilmore, υπεύθυνου δοκιμών – operational test and evaluation, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να αλλαχθούν οι προδιαγραφές επί τω χείρω για να ‘περάσει’ από έγκριση.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος του Wired, κος David Axe οι μειωμένες επιδόσεις σημαίνουν πως θα έχει πρόβλημα με τα Ρωσικά και Κινέζικα μαχητικά: “Even before the downgrades, some analysts questioned the F-35′s ability to defeat newer Sukhoi and Shenyang jets,” λέει ο ειδικός.

F-35_Lightning_II 2

Το F-35A να θυμίσουμε πως είναι το ‘απλό’ μοντέλο, το F-35B το κάθετης προσαπογείωσης όπως το Harrier και το F-35C για το Ναυτικό.

Δύσκολα.