Οι Αμερικανοί ήθελαν μια βάση στο φεγγάρι. Στρατιωτική και ίσως να δοκιμάσουν πυρηνικό όπλο. Και να προλάβουν τη Σοβιετική Ένωση. Σοκ;

Astronaut-EVA

Κι όμως, στα 1960s υπήρχε σχεδιασμός σύμφωνα με νέα declassified έγγραφα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, έγγραφα που έχουν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα και την εγγραφή “SECRET.”

Αν σήμερα το πιο φιλόδοξο σχέδιο των ΗΠΑ είναι η δαπάνη $1.2 δις για να ‘πιάσουν’ έναν αστεροϊδή, καμιά φορά όλα μοιάζουν πιθανά.

Multi-dome_base

Πάμε 55 χρόνια πίσω στον Ψυχρό Πόλεμο…

…τότε που από τον 2ο ΠΠ γεννήθηκαν οι πύραυλοι και, πολύ απλά, είμασταν πολλές φορές ένα βήμα μακριά από θερμοπυρηνικό πόλεμο. Το 1959 είχε στείλει πρώτη ένα μη επανδρωμένο σκάφος στο φεγγάρι, το Luna 2. Και έτσι γεννήθηκε το “Project Horizon” του αμερικανικού στρατού με τη δήλωση: “There is a requirement for a manned military outpost on the moon.”

Και το άγχος: “To be second to the Soviet Union in establishing an outpost on the moon would be disastrous to our nation’s prestige and in turn to our democratic philosophy.” “Once established, the lunar base will be operated under the control of a unified space command.” Και τότε η απόσταση από τη Γη στο Φεγγάρι θα ήταν και πεδίο μάχης.

Η πρόταση – δύο έγγραφα με 400 σελίδες, είχε γραφήματα, μαθηματικές φόρμουλες, κατοικίες και ακόμη και μπουλντόζες της Σελήνης.

Το δε Project Horizon θα είχε αρχικά 10 με 20 μέλη, προβλέπονταν πλοία εφοδιασμού και η κατασκευή προγραμματίζονταν για το 1964. Το δε πανεπιστήμιο George Washington μάζεψε τα έγγραφα και τα δημοσίευσε στο National Security Archive website. Μια απίστευτη διαμάχη ενώ το 1967 η CIA είχε ακόμη και έτοιμα σχέδια για να “δανειστεί” μια Lunik διαστημική κάψουλα, να την αναλύσει και να την επιστρέψει στους Σοβιετικούς.

Στόχος η πυρηνική ανάφλεξη πάνω ή κοντά στη Σελήνη και ο “foremost intent was to impress the world with the prowess of the United States.”

Το δε 1967, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη συνθήκη Outer Space Treaty για να καταργηθεί η χρήση πυρηνικών όπλων στη Σελήνη και το Διάστημα.