Ναι, παρά τη ειδησεογραφία, η μετακίνηση με αεροσκάφος είναι ακόμη η πιο ασφαλής. Από κάθετι.

titanium aluminide

Και η βασικές αιτίες είναι απλές: η ποιότητα, το quality των jet και η εξέλιξη. Μια επιστημοσύνη που κοστίζει δισεκατομμύρια αποτέλεσμα έχει όμως απίστευτη τεχνολογία. Πτέρυγες λυγίζουν μέχρι να σπάσουν, αντοχή σε κεραυνούς και αστραπές. ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ δοκιμασίες.

LEAP engine

Αυτά τα μηχανολογικά θαύματα δίνουν τη δυνατότητα σε ένα βάρους 600,000 λιβρών Boeing 777 να φτάνει σε απίστευτες ταχύτητες και να μπορεί να ‘ρουφήξει’ τα πάντα: σμήνη πουλιών, απίστευτες ποσότητες νερού.

Για να δούμε λοιπόν τι κάνει η General Electric, μια από τις εταιρίες που δοκιμάζουν τον κινητήρα των 737, τον νέο LEAP 1-B με πτερύγια από πλεγμένο carbon fiber αλλά και σύστημα χαμηλής πίεσης από ένα απίθανο titanium aluminide, ένα κράμα αλουμινίου με επίπεδο NASA.

France Air Show

Δοκιμασίες; Αρχικά το νερό. Η GE στέλνει σε έναν κινητήρα GEnx 800 γαλόνια/λεπτό. Μην ανησυχήσετε λοιπόν για μια δυνατή βροχή. Μετά τα… πουλιά. Το ατύχημα στο 2009 της US Airways και η προσθαλάσωση στον ποταμό Hudson δεν έχει ξεχαστεί. Τι κάνουν για να μην έχουμε πρόβλημα; έχουν ετοιμάσει ένα “chicken gun” που πυροβολεί κατά ριπας νεκρά κοτόπουλα!

LEAP engine 3

Η πιο βίαιη διαδικασία; το “blade-off” που προσομειώνει το πώς είναι να σπάσει μια λεπίδα και να βρεθεί με 3,000 RPM σε κομμάτια μέσα σε κινητήρα.