Και το όνομα αυτού B-21.

b21 bomber

Αυτό θα είναι το επόμενο πανάκριβο βομβαρδιστικό των ΗΠΑ. Το ιπτάμενο αυτό stealth ‘φρούριο’, είναι στην ουσία το πρόγραμμα Long Range Strike Bomber, ή αλλιώς LRS-B. Και είναι το πρώτο νέο Βαρύ Βομβαρδιστικό που παράγεται στον ταραγμένο μας πλανήτη εδώ και δεκαετίες. Θα πετά μαζί, αλλά κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει τον διαβόητο ‘γερόλυκο’ το B-52, ένα αεροσκάφος που πετά από τα 1950s.

Η ανακοίνωση έγινε από την αρμόδια Γραμματέα, την Air Force Secretary Deborah Lee James σε συμπόσιο, το Air Force Association’s annual Air Warfare Symposium. Το B-21, το υπερμυστικό βομβαρδιστικό, αν και έχει εδώ και κάποιο καιρό αναταθεί στη Northrop Grumman δεν το είχαμε δει.

2

Μιλάμε για ένα αεροσκάφος με τιμή $564/τεμάχιο και προγραμματισμένη παραγωγή 100 τεμαχίων. Αν επαληθευτεί η παραγωγή, όχι μόνο θα συνδυαστεί με το B-2 Spirit, αλλά θα είναι η ‘απαλλαγή’ του iconic B-52 Stratofortress αλλά και του B-1B Lancer.

Τίποτα δεν είναι γνωστό φυσικά για τις τεχνολογίες του αλλά θα είναι μια πιο πολύπλατφόρμα – multi-talented platform, με πολλές δυνατότητες data fusion. Το B-21 αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2025 και αποτελεί απάντηση σε όλους έλεγαν πως τα επανδρωμένα αεροσκάφη είναι παρελθόν.