Freedom-1

“Bluetooth 5 will transform the way people experience the IoT by making it something that happens simply and seamlessly around them,” είπε ο κος Mark Powell, executive director για την ‘ομάδα’ που διευθύνει τη μοίρα του γνωστού μας προτύπου για ασύρματη μετάδοση, το Bluetooth Special Interest Group. Και γεννήθηκε το νέο μας στάνταρ μετάδοσης. Καλορίζικο.

Τι σημαίνει για εμάς;

Εδώ και λίγες ώρες κυριολεκτικά μαθαίνουμε πως ένα νέο πρότυπο έρχεται στη ζωή μας.

“Increasing operation range will enable connections to IoT devices that extend far beyond the walls of a typical home, while increasing speed supports faster data transfers and software updates for devices. And now with the ability to broadcast a much richer set of information, Bluetooth 5 will make beacons, location awareness, and other connectionless services an even more relevant part of an effortless and seamless IoT experience”.

Η επίσημη ανακοίνωση για το Βluetooth 5 είναι εδώ από το Bluetooth Special Interest Group και όλα δείχνουν πως η αλλαγή είναι τόσο σημαντική που θα φέρει επανάσταση στο λεγόμενο internet of things. Το Bluetooth 5 όχι μόνο τετραπλασιάζει την εμβέλεια του προκατόχου του αλλά διπλασιάζει την ταχύτητα και αυξάνει τη δυνατότητα εκπομπής δεδομένων – data broadcasting capacity, 8 φορές, 800% δηλαδή.

Επιπλέον το Bluetooth 5 διαθέτει κάτι που ονομάζεται ‘advertising packets’. Αυτά δίνουν σε συσκευές με Bluetooth τη δυνατότητα να στέλνουν η μια στην άλλη περιορισμένες ποσότητες πληροφορίας ακόμη και όταν δεν είναι pared κάτι που θα επηρεάσει το Internet of Things.

Θα λειτουργεί δε μαζί με ειδικούς ‘φάρους’ με το Bluetooth Special Interest Group να περιμένεο 371 από αυτούς να είναι σε όλο τον κόσμο το 2020. Το 5 θα βγει στην αγορά αργά το 2016 ή νωρίς το 2017, οπότε αναμονή.