Σε πολλά επίπεδα ζούμε μια χρυσή ηλεκτρονική εποχή στη αεροπορική βιομηχανία. Η νέα προσπάθεια για supersonic ταχύτητες, οι εταιρίες διαστημικού τουρισμού. Και τώρα κάτι νέο. Μια start-up από την αμερικανική Washington πήρε χρήματα από τις εταιρίες JetBlue και Boeing για να προχωρήσει κάτι άλλο: τα πρώτα ηλεκτρικά αεοροσκάφη με ελάχιστους ρύπους. Είναι η Zunum Aero.

Τα νέα αεροσκάφη ονομάζονται hybrid-electric jets και θα μπορούν να ταξιδεύουν για αποστάσεις μέχρι και 1,000 μίλια χωρίς ρύπους. Αποστάσεις όπως Washington, D.C.- Βοστώνη ή San Francisco-Los Angeles στις ΗΠΑ, θα μπορούν να γίνονται χάρη στα χρήματα από τις νέες HorizonX και JetBlue Technology Ventures εταιρίες της Boeing.

Η μόλις τριών ετών εταιρία Zunum σχεδιάζει αεροσκάφη που θα μεταφέρουν 10 έως και 50 επιβάτες. Πιο ασφαλή για το περιβάλλον καθώς η εταιρία μιλά για 80% λιγότερες εκπομπές ρύπων με στόχο και zero emissions τεχνολογίες. Και όχι μόνο. Τα εισιτήρια θα έχουν 40 με 80% μικρότερη τιμή.

Η ιδέα είναι να εκμεταλλεύονται τα μικρότερα αεροδρόμια, μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 5,000, και με μικρό χρόνο να επικοινωνούν κοινότητες και πόλεις εύκολα. Σήμερα λιγοστά είναι τα αεροδρόμια από αυτά σε χρήση κάτι που δυσκολεύει τις εναέριες μετακινήσεις αφού η πολιτική έχει συγκεντρώσει “all air traffic to just two percent of our airports,” λέει ο κ.Ashish Kumar, CEO και ιδρυτής της Zunum Aero. “As a result, door-to-door times for most journeys are no better than they were 50 years ago. Hybrid propulsion is an industry-changing solution, enabling mid-sized aircraft on regional routes to have better cost efficiencies than airliners.”

Η Zunum Aero πιστεύει πως αυτή η αλλαγή χωρίς το αστρονομικό κόστος ενός ιδιωτικού jet θα μειώσει και τους χρόνους σε “busy corridors” κατά 40 έως 80%.