Είναι, φυσικά, παιδί της ιαπωνικής ΕΡΤ, της NHK. Ναι, το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι με ανάλυση 8K είναι γεγονός. Θα κάνει πρεμιέρα την 1η Δεκεμβρίου και θα προβάλει αρχικά ταινίες όπως 2001: A Space Odyssey, NASA αλλά και συναυλίες σε 8K (!)

Η ιαπωνική NHK ετοιμάζεται και εξελίσσει συστήματα εικόνας 8K από το 1995 με στόχο όπως έχει πει δημόσια, να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020. Μάλιστα ετοιμάζει και το…

…BS8K ενώ ετοιμάζεται για το event.

Η NHK και το κανάλι της BS8K θα εκπέμπει 12 ώρες καθημερινά, 0:00 με 22:10, ενώ στην ημέρα της έναρξης θα δούμε πλάνα 8K της Γης που έχει γράψει η NASA από τον ISS (International Space Station) όπως το διάσημο αριστούργημα του Stanley Kubrick “2001: A Space Odyssey” σε μια restored 8K έκδοση από τα 70mm αρνητικά σε συνεργασία με τη Warner Bros.

– “On the BS8K channel on December 1st, a landmark film in cinematic history, the science-fiction epic “2001: A Space Odyssey” will be broadcast,“ είπε ο κ.Yukinori Kida, Executive Director of Broadcasting, της NHK. “Although many films were shot in 35mm, this film which was made half a century ago, was one of the few shot in 70mm, the highest quality available at the time. NHK was the first in the world to request this film be converted to 8K. Warner Bros, which owns the film, scanned the original film negatives, repairing scratches and restoring the color, to convert it into 8K.”

Σε άλλο content 8K θα δούμε κονσέρτα concerts από κορυφαίες ορχήστες όπως η Vienna Philharmonic, εκπομπές τέχνης από το Λούβρο και το ιαπωνικό Katsushika Hokusai, live sumo πάλη, ντοκιμαντέρ όπως το “Treasures of Tutankhamun”, μυθοπλασία και βίντεο Φύσης. Τον δε Μάρτιο το 2019 το κανάλι θα δείξει και μια αποκατεστημένη έκδοση 8K του “My Fair Lady” που είχε επίσης γυριστεί σε φιλμ 70mm.

Φυσικά πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα.

Ναι, το NHK BS8K είναι σημαντικό αλλά έχουμε πολλά να δούμε. Μόνο οι Sharp και Samsung έχουν σήμερα 8K TVs ΑΛΛΑ, δεν είναι μοντέλα συμβατά με το 8K60 βίντεο format της NHK και φτάνουν μόνο μέχρι το 8K30 με τους Ιάπωνες να έχουν σαν στόχο το 8K120 HDR.

Επίσης για να έχουμε στο σαλόνι τέτοια εικόνα πρέπει οι 8K τηλεοράσεις να έχουν full HDMI 2.1 κάτι που δεν υπάρχει. Καθόλου. Η μετάβαση από το 4K δε είναι θέμα καθώς σήμερα πολλές ταινίες γίνονται remastered σε 4K με βάση αρχικά 35mm αρνητικά και το 8K απαιτεί είτε 70mm είτε πλάνα από νέες digital κάμερες σαν της RED.

Το δε Netflix ‘Lost in Space’ έχει γυριστεί σε 7K και κάμερες RED Helium αλλά η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει πλάνα για 8K content. Από την άλλη… το YouTube ήδη υποστηρίζει 8K video streaming.

Το δε NHK BS8K θα υποστηρίζει και 22.2 ήχο αλλά το ‘2001: A Space Odyssey’ σε 8K θα έχει μόλις 5.1 surround ήχο και δεν θα δίνει HDR. ΑΛΛΑ, το περιεχόμενο της Vienna Philharmonic θα δίνει ήχο 22.2 και HDR.

Η NHK το 8K το αποκαλεί μέχρι σήμερα “Super Hi-Vision” αλλά στο λανσάρισμα θα δούμε λογικά το 8K’που σημαίνει 7680×4320 pixels, 4 φορές την ανάλυση του 4K.

Πηγή.