Ο στόχος του σχεδίου της διάσημης υπηρεσίας DARPA είναι να βρίσκονται μακριά από κίνδυνο τα μαχητικά αεροσκάφη αλλά με έναν ‘έξυπνο’ τρόπο. Η λύση; Είναι ένα…

…””missile-equipped drone” με την ονομασία LongShot. Η ιδέα είναι να μπορεί να εκτοξευτεί από μια εναέρια πλατφόρμα και να στέλνεται μακριά ‘γεμάτο’ με πυραύλους αέρος-αέρος.

Η DARPA ήταν γνωστή και για τα Gremlin drones που έχει υπό ανάπτυξη, αλλά το LongShot όπως και τα Gremlin droneς ελπίζεται πως με μια κάπως διαφορετική αποστολή θα εκτελεί το δύσκολο κομμάτι της επίθεσης.

Πέρα από πυραύλους, το LongShot ενδεχομένως θα φέρει και σένσορες με την Υπηρεσία να λέει πως έτσι μια Πολεμική Αεροπορία θα μπορεί να “significantly extend engagement ranges, increase mission effectiveness, and reduce the risk to manned aircraft.”

“The LongShot program changes the paradigm of air combat operations by demonstrating an unmanned, air-launched vehicle capable of employing current and advanced air-to-air weapons. LongShot will disrupt traditional incremental weapon improvements by providing an alternative means of generating combat capability,” λέει ο DARPA program manager κ.Paul Calhoun.

Για να ξεκινήσει το.. πανηγύρι των ιδεών, η DARPA έδωσε συμβόλαια στις General Atomics, Lockheed Martin και Northrup Grumman για τον αρχικό σχεδιασμό -preliminary design work. Η συνέχεια θα είναι η ανάπτυξη σε πλήρη κλίμακα, οι δοκιμές κ.ο.κ.