Με περισσότερες από 68 αεροδυναμικές δοκιμές που έχουν γίνει είτε στο επίπεδο της θάλασσας, είτε σε υψόμετρο που φτάνει τα…

…483 χιλιόμετρα αλλά και σε ταχύτητες έως και Mach 20, η εγκατάσταση που ονομάζει Arnold Engineering Development Complex (AEDC) βοηθά τα τελευταία χρόνια την Αμερικανική Αεροπορία να δοκιμάσει συστήματα directed energy – ή αλλιώς με ακτίνες.

Πέρα βέβαια από high-energy laser ή μικροκύματα εκεί, όπως λέει ο Dr. Rich Roberts, υπεύθυνος του Aerodynamics Branch Store Separation Section είναι εφικτή η δοκιμή των directed energy συστημάτων στον αέρα.

Η ομάδα του AEDC δοκιμάζει πολλά πρωτότυπα και έχει στήσει και το Aero Isolation Measurement System για να επιτρέπει να δοκιμαστούν οπτικά συστήματα – aero-optical directed energy systems, όπως έγινε και σε πρόσφατο παράδειγμα, σε υπερηχητικές ταχύτητες.

“This test in 4T was the first time that this system has been experimentally tested at supersonic conditions.The ability to perform aero-optical tests of directed energy systems in the wind tunnels represents a new test capability for AEDC”, είπε ο r. Roberts.

Με αυτές τις τεχνικές δυνατότητες θέλουν να δοκιμάσουν το επονομαζόμενο Integrated Directed Energy Aero-Optical Surrogate, που είναι ένα μοντέλο σε κλίμακα ενός F-15 Eagle με laser pods. Μετά την αεροδυναμική δοκιμή σε εργαστήριο θα ακολουθήσει ο αέρας.