Είναι μια ιστορική στιγμή για την τεχνολογία των βυθών. Το Ρωσικό Ναυτικό φαίνεται πια πως έχει παροπλίσει το υποβρύχιο «Dmitry Donskoy» (ΤΚ-208), το τελευταίο κλάσης Typhoon SSBN…

…και μεγαλύτερο διεθνώς υποβρύχιο.

Την είδηση μετέφερε Naval News που εξηγεί πως το τέρας των βυθών σύμφωνα με την ρωσική πλευρά δεν είχε παροπλιστεί τον περασμένο Αύγουστο αλλά φαίνεται πως τελικά το Dmitry Donskoy έχει βρεθεί στο Severodvinsk και τελείωσε την καριέρα του.

Όπως είχε γίνει και με τα άλλα της θρυλικής κλάσης, σε πρώτη φάση θα αφαιρεθούν οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες και οτιδήποτε σχετικό και μετά θα έχουμε διάλυση των μεταλλικών μερών.

Να θυμίσουμε πως είναι μια πανάκριβη κατασκευή με τεράστιες ποσότητες τιτανίου ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το πολύτιμο αυτό μέταλλο και από τα υπόλοιπα υποβρύχια είχε αποσπαστεί γιατί το κόστος του στην αγορά είναι τεράστιο.

Το TK-208 SSBN (ορισμός ρωσικός: nuclear heavy submarine cruiser of strategic-purpose) ήταν μάλιστα το πρωτότυπο του project 941 Akula (καρχαρίας) με το σχέδιο να έρχεται από το Σχεδιαστικό Γραφείο “Rubin” από το Leningrad και αρχισχεδιαστή τον Sergey N. Kovalev.

Τα SSBN υποβρύχια του project 941 πέρασαν και σοτ “Guinness Book of Records”, κανείς δεν ξέρει ακριβώς το εσωτερικό τους ενώ η κλάση Typhoon ξέρουμε πως στην ουσία ήταν δύο… υποβρύχια το ένα δίπλα στο άλλο – pressure hulls – με ξεχωριστά τμήματα διοίκησης, τορπιλών και πλώρης.

Το τέρας αυτό είχε 20 εκτοξευτές ανάμεσα στα δύο τμήματα ενώ κάθε TK-208 υποβρύχιο είχε διαστάσεις 170.0×23.3 μέτρα και εκτόπισμα 48,000 τόνους σε βύθιση – η μεγαλύτερη ελληνική φρεγάτα είναι στους 3200 ΤΝ τόνους εκτόπισμα περίπου!

Το TK-208 μπήκε σε σοβιετική υπηρεσία στις 29 Δεκεμβρίου 1981 και συνολικά κατασκευάστηκαν έξι υποβρύχια ενώ το 2002 το Dmitry Donskoy είχε περάσει από την αναβάθμιση project 941UM και συμμετείχε στις δοκιμές του πυραύλου Bulava.

Τα Typhoon ήταν και η έμπνευση για το βιβλίο και την ταινία “The Hunt for Red October” του John McTiernan. Το βιβλίο “Hunt for Red October” ήταν η πρώτη δουλειά του μοναδικού Tom Clancy, νουβέλα που κυκλοφόρησε το 1984 από το Naval Institute Press.

Σήμερα το μεγαλύτερο υποβρύχιο είναι το τροποιημένο Oscar-II 178 μέτρων το BS-329 Belgorod (БС-329 «Белгород»), ένα ‘ειδικό’ υποβρύχιο που φέρει τις πυρηνικές τορπίλες 2M39 Poseidon -‘Intercontinental Nuclear-Powered Nuclear-Armed Autonomous Torpedoes’- όχι όμως διηπειρωτικούς πυραύλους.