Σουηδία, Κίνα και αγορά ευρωπαϊκή. Μια διεθνής εταιρεία ηλεκτρικής αυτοκίνησης, η ZEEKR («Ζίκερ») ανακοίνωσε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης του 2023 ότι θα φέρει στην Ευρώπη τα…

…”προηγμένα, έξυπνα και πολυτελή ηλεκτρικά της οχήματα, στα πλαίσια της αποστολής της να επιταχύνει τη μετάβαση στη βιώσιμη μετακίνηση.”

Η είσοδος στη σημαντική αυτή αγορά αποτελεί ορόσημο για τη φιλόδοξη στρατηγική της εταιρείας με στόχο τη διεθνή επέκταση.

Για να δούμε τι μας λένε:

“Τα πρώτα μοντέλα για την Ευρώπη είναι η ναυαρχίδα ZEEKR 001, ένα πολυτελές μοντέλο shooting brake που θα προσφέρει αυτονομία περίπου 600 χλμ. (εκκρεμεί έγκριση τύπου βάσει του παγκοσμίως εναρμονισμένου κύκλου δοκιμής για τα ελαφρά οχήματα, WLTP), καθώς και το ευέλικτο SUV ZEEKR X. Τα δύο μοντέλα θα κυκλοφορήσουν αρχικά στη Σουηδία και την Ολλανδία στα τέλη του 2023, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν περισσότερες χώρες και μοντέλα.

Κατασκευασμένα με βάση την αρχιτεκτονική SEA που είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα, τα ZEEKR 001 και ZEEKR X θα προσφέρουν στους πελάτες στην Ευρώπη απαράμιλλη ισορροπία ανάμεσα στη σχεδίαση, την τεχνολογία, τα δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά, τις επιδόσεις και την ασφάλεια, σε συνδυασμό με μεγάλη αυτονομία και γρήγορη φόρτιση.

Τα οχήματα της ZEEKR βασίζονται σε μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία η οποία διασφαλίζει ότι κάθε στοιχείο τους μελετάται διεξοδικά, με γνώμονα τη βελτίωση και την ενίσχυση της οδηγικής εμπειρίας. Ταυτόχρονα, η προηγμένη συνδεσιμότητα –που συμπεριλαμβάνει ασύρματη ενημέρωση του λογισμικού– διασφαλίζει ότι τα οχήματα θα μπορούν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

Οι εν λόγω προδιαγραφές ελήφθησαν υπόψη από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των ZEEKR 001 και ZEEKR X, στα διεθνή κέντρα Σχεδίασης και Έρευνας & Ανάπτυξης της ZEEKR στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Η ευρωπαϊκή ομάδα της ZEEKR, που περιλαμβάνει περισσότερους από 1.500 μηχανικούς και σχεδιαστές, έχει ήδη συσταθεί και έχει δημιουργήσει με επιτυχία αρκετά μοντέλα για τον όμιλο Geely Group. Η πλούσια εμπειρία της ομάδας αποτελεί βασικό εφόδιο για την επιτυχημένη είσοδο της ZEEKR στην Ευρώπη.

Ο Andy AN, Global CEO της ZEEKR, δήλωσε: «Έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από τότε που αποκαλύψαμε το πρώτο μας υπερσύγχρονο ηλεκτρικό όχημα – το ZEEKR 001. Η ανταπόκριση των πελατών προς το brand μας υπήρξε θεαματική, έχοντας ήδη κάνει πωλήσεις άνω των 93.000 οχημάτων. Η γκάμα των μοντέλων μας επεκτάθηκε με την προσθήκη του ZEEKR 009 και τώρα, με το ZEEKR X, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη. Μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης με διαδικασίες Series A, με τον οποίο αντλήθηκαν 750 εκατομμύρια δολάρια, η ZEEKR αποτιμήθηκε στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Βασιζόμενοι σε αυτήν την επιτυχία, είμαστε χαρούμενοι για την παρουσίαση της εταιρικής μας επωνυμίας στην Ευρώπη ως βασικό βήμα για τη διεθνή στρατηγική μας.»

Τα κεντρικά γραφεία της ZEEKR Europe έχουν την έδρα τους στο Άμστερνταμ (Ολλανδία) και θα στεγάζουν μια ηγετική ομάδα, τα μέλη της οποίας κατείχαν στο παρελθόν ανώτερες θέσεις σε άλλους κορυφαίους κατασκευαστές οχημάτων.

Ο Σπύρος Φωτεινός, CEO της ZEEKR Europe, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στο να κάνουν τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα και είναι πιο ανοικτοί από ποτέ άλλοτε σε νέες εταιρείες τεχνολογίας – ειδικά σε εταιρείες επικεντρωμένες αποκλειστικά σε ηλεκτρικά οχήματα. Με τους πόρους, τις γνώσεις και την εμπειρία της, η ZEEKR βρίσκεται στη βέλτιστη θέση για να προσφέρει κορυφαία ηλεκτρικά οχήματα, καινοτόμες υπηρεσίες και εξαιρετική εμπειρία, στοιχεία που θα καταστήσουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα πιο εύκολη από ποτέ, επιτρέποντάς μας να συνεισφέρουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.»

Η ZEEKR έχει μελετήσει και κατανοήσει τις ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών πολυτελών οχημάτων, οι οποίοι είναι έτοιμοι για τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και τα σημεία που προβληματίζουν τους πελάτες που ήδη διαθέτουν ηλεκτρικά οχήματα. Μέσα από μια πρωτοποριακή προσέγγιση ενιαίας εξυπηρέτησης, η οποία καλύπτει έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό υπηρεσιών που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση, ασφάλιση, φόρτιση και λύσεις συνδεσιμότητας, θα απαντήσουμε στους προβληματισμούς σχετικά με τη φόρτιση, την αυτονομία, την αξιοπιστία και την αξία μεταπώλησης.

Η ZEEKR δίνει επίσης πολύ μεγάλη έμφαση στην ποιότητα των οχημάτων. Αυτή διασφαλίζεται από τα απαιτητικά πρότυπα σύμφωνα με τα οποία κατασκευάζεται κάθε όχημα στις μονάδες ZEEKR Intelligent Factory. Χάρη στο υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου 5G+ που διαχειρίζεται όλη τη διαδικασία κατασκευής, καθώς και στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να εντοπίζονται και να διορθώνονται γρήγορα περιπτώσεις ακόμα και μικρών ελαττωμάτων ή αποκλίσεων, διασφαλίζοντας έτσι την υψηλή ποιότητα των προϊόντων.”

Η Geely Automobile Holdings Limited (η «Εταιρεία» και οι θυγατρικές της, από κοινού ο «Όμιλος») (κωδικός μετοχής στο SEHK: 175) είναι κατασκευάστρια αυτοκινήτων, με αντικείμενο την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση επιβατικών οχημάτων.

Ο Όμιλος διακινεί εμπορικά την πλειοψηφία των προϊόντων του στην αγορά της Κίνας και έχει επίσης επεκτείνει τις πωλήσεις του μέσω εξαγωγών σε άλλες χώρες εδώ και μερικά χρόνια.

Ο Όμιλος διαθέτει κατασκευαστικές μονάδες σε διάφορα σημεία στην ηπειρωτική Κίνα και περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους.

Η Εταιρεία είναι εισηγμένη στον βασικό πίνακα του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ (The Stock Exchange of Hong Kong Limited, “SEHK”) και συμμετέχει στη διαμόρφωση του δείκτη Hang Seng από το 2017. Μέτοχος πλειοψηφίας της Εταιρείας είναι ο όμιλος Zhejiang Geely Holding Group.