Μια είδηση που μας ήρθε από την κατασκευάστρια εταιρία των UAV, την ισραηλινή Aeronautics φέρνει κάτι διαφορετικό για τη συμφωνία αγοράς από τις Ένοπλες Δυνάμεις πυραύλων Spike της Rafael. Η συγκεκριμένη…

…εταιρία, θυγατρική της Rafael, ανακοίνωσε πως στις παραδόσεις θα συμπεριλαμβάνονται και «δεκάδες» μη επανδρωμένα Orbiter 3.

Τα UAV αυτά είναι σημαντικά για τη χρήση των πυραύλων αφού ειδικά οι Spike NLOS με τη μεγάλη ακτίνα δράσης πέρα από τον ορίζοντα χρειάζονται και συστήματα στοχοποίησης για τους στόχους.

Μαζί Orbiter 3 και Spike μοιράζονται δεδομένα με ένα σύστημα διαχείρισης μάχης και πληροφοριών, το “Fire Weaver”.

Το Orbiter 3, όπως λέει το ptisidiastima είναι ένα μικρού μεγέθους μη επανδρωμένο, μικτού βάρους 32 κιλών, με εκπέτασμα 4,4 μέτρα και μήκος 1,2.

Πετά με ηλεκτρικό κινητήρα, μπορεί να μείνει σε πτήση για 6 ώρες με μεγίστη ταχύτητα του 70 κόμβους. Έχει ωφέλιμο φορτίο τα 5,5 κιλά που είναι το συγκρότημα των αισθητήρων του με κάμερα ημέρας-νυκτός και καταδείκτη laser. Το μη επανδρωμένο εκτοξεύεται με καταπέλτη ενώ προσγειώνεται με χρήση αλεξιπτώτου. Μπορεί να επικοινωνεί με την βάση ελέγχου του σε απόσταση έως και 50 χιλιομέτρων, ενώ πετά ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και σε περιβάλλον παρεμβολών GPS.

Το UAV είναι ένα runway-independent αερόχημα που μπορεί να μεταφέρει πολλά φορτία αλλά και να πλοηγείται σε “GPS-denied environments and in harsh weather”.

H Aeronautics έγραψε πως ως τμήμα του συμβολαίου η Rafael “will provide an advanced solution enabling significant operational advantage to the modern battlefield; while the Orbiter 3 systems detect, recognize and identify (DRI) the target, the Spike missiles, launched from the air, sea, or land can rapidly close the sensor-to-shooter loop, using the Fire Weaver; C4I system.”

H Rafael αποκαλεί αυτή τη δυνατότητα ελέγχου ως “the NLOS Mission Taskforce (NMT)… a comprehensive, end-to-end operational solution providing small, mobile combat units of 4X4 or armored vehicles with organic detection, attack, and fire control capabilities.”

Το UAV ανιχνεύει στόχους για το Spike που θα εκτοξεύεται για να ‘κλείνει’ το sensor-to-shooter loop.