Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τα Su-30MKI της. Οι Ινδοί εδώ και λίγες ώρες είναι στην Ελλάδα ώστε να συμμετάσχουν στην πολυεθνική πια άσκηση “Ηνίοχος 2023”. Μια ιστορική ημέρα όπως λένε αυτή που…

…βρέθηκαν στο έδαφος στην Ανδραβίδα.

Tα Sukhoi Su-30MKI, πολλαπλών ρόλων εναέριας υπεροχής μαχητικά είναι έκδοση του αεροσκάφους που αναπτύχθηκε ειδικά για τη χώρα από την Sukhoi και κατασκευάστηκαν από την Ινδική Hindustan Aeronautics. Ο τύπος έχει ενσωματωμένα και γαλλικά αλλά και ισραηλινά υποσυστήματα. Το πρόγραμμα από το 1996 μέχρι σήμερα έχει περάσει από πολλά μονοπάτια, η χώρα όμως διαθέτει μεγάλο αριθμό από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

“Historic day, first ever landing of Su30 at this base in South Greece, all contingents ceased work to watch the big birds roll on to the tarmac.”

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ)όπως:

  • Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)
  • Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)
  • Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations
  • Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων Επ’ Ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)
  • Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE)
  • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)
  • Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets
  • Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)

Στον «Ηνίοχο 2023» αριθμός αποστολών θα εκτελεστεί για πρώτη φορά με τη χρήση Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.
Συμμετέχοντες

Στον «Ηνίοχος 2023» η ΠΑ συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων και των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Rafale, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, στον «Ηνίοχο 2023» συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Παράλληλα, στον «Ηνίοχο 2023» πρόκειται να συμμετέχει μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τις κάτωθι Χώρες:

  • Γαλλία με αεροσκάφη Rafale
  • ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9
  • Ινδία με αεροσκάφη Su-30
  • Ιορδανία με αεροσκάφη F-16
  • Ισπανία με αεροσκάφη EF-18
  • Ιταλία με αεροσκάφη Tornado
  • Κύπρος με ελικόπτερο AW139
  • Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη F-15
  • Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9

Το μεγάλο διεθνές αποτύπωμα της άσκησης «Ηνίοχος 2023» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων Χωρών, οι οποίες προγραμματίζουν την αποστολή αντιπροσωπειών για την παρακολούθηση της άσκησης. Οι Χώρες που έχουν δηλώσει πρόθεση αποστολής αντιπροσωπείας είναι η Γερμανία, τα ΗΑΕ, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της ΠΑ και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «Ηνίοχος» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Η H άσκηση φέτος χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 18-23 Απριλίου 2023
Φάση 2: Φάση Εκτέλεσης, 24 Απριλίου – 4 Μαΐου 2023
Φάση 3: Φάση Αναδίπλωσης, 5-7 Μαΐου 2023
DV DAY: Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

SPOTTERS DAYS:

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (09:00 – 19:00)
Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 (09:00 – 19:00)
ACROPOLIS FLIGHT: Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

HOT WASH UP: Πέμπτη 4 Μαΐου 2023