Σε κάθε περίπτωση είναι από τα λίγα project που μοιάζουν με επιστημονική φαντασία…

Είναι ένα ΚΑΝΟΝΙΚΟ και όχι μικρού μεγέθους μαχητικό αεροσκάφος χωρίς πιλότο. Θα μπορεί να πετά μόνο του, να παίρνει αποφάσεςι και να ‘αδρανοποιεί’ απειλές. Την περασμένη εβδομάδα στις 4 Φεβρουαρίου το κατασκευασμένο από τη Northrop Grumman για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ X-47B Unmanned Combat Air System Demonstration (UCAS-D) εκτέλεσε με επιτυχία μια ιστορική πτήση από την αεροπορική βάση Edwards στην Καλιφόρνια. Έρχεται ο πόλεμος χωρίς ανθρώπους…

Τη δοκιμή εκτέλεσε μια ομάδα δοκιμών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της Northrop Grumman και είχε διάρκεια 29. Είναι το πρώτο βήμα πριν την εκτέλεση αποστολών από ένα αεροπλανοφόρο.

Το αεροσκάφος θα παραμείνει στην αεροπορική βάση Edwards AFB για να επεκτείνει τον φάκελο πτήσης πριν φύγει για το κέντρο δοκιμών Naval Air Station Patuxent River στο Maryland, αργότερα φέτος. Το πρόγραμμα UCAS-D έχει σαν σκοπό να ετοιμάσει το X-47B για δοκιμές σε σκάφος το 2013.

Το συμβόλαιο ανέλαβε η Northrop Grumman τον Αύγουστο του 2007 και στα έξι χρόνια ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθούν δύο X-47B αεροσκάφη με μέγεθος μαχητικού. Στις δοκιμές του stealth μαχητικού θα υπάρχει και δοκιμή για αυτόνομο εναέριο ανεφοδιασμό.

Μήπως όσα έχουμε δει στην ταινία “Stealth”;