Ένα απο τα μεγαλύτερα ερωτήματα για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού αεροσκάφους στον κόσμο -και ακριβότερο…- είναι πόσο stealth είναι πραγματικά το JSF γνωστό και ως F-35.

Θέλετε επειδή το κόστους του μαχητικού έχει εκτοξευτεί -αντί για 30 με 40 εκατομμύρια το… κομμάτι έχει φτάσει τα 100 με 110!- θέλετε γιατί η αγορά σε δύσκολους καιρούς δεν επιτρέπει ‘πρίγκηπες’ που δεν λένε και πολλά, πολλά ο κος Tom Burbage υπεύθυνος του προγράμματος έδωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην έδρα εξέλιξης του προγράμματος πληροφορίες για τα υλικά κατασκευής του F-35 τα οποία συνεισφέρουν στη μείωση του ηλεκτρομαγνητικού ίχνους του αεροσκάφους.

Η νέα τεχνολογία λοιπόν έχει τον ονομασία  “fiber mat” και αποτελεί μια διαδιακασία με την οποία η εταιρία αποφεύγει την επικάλυψη τμημάτων του αεροσκάφους με ειδικά υλικά -ονομάζονται RAM από το Radar Absorbing Materials σε παλαιότερα stealth μαχητικά.

Έτσι το αεροσκάφο έχει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας χάρη στο υλικό που μειώνει το ίχνος του αεροσκάφους και ενσωματώνεται στην επικάλυψη του. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ανάγκη συντήρησης -απίστευτα ακριβή, επίπονη και ιδιαίτερη διαδικασία π.χ στο F117- και η πιθανότητα βλάβης του λόγω καιρικών συνθηκών.

Για να αυξηθεί το ίχνος του αεροσκάφους αυτό θα πρέπει να υποστεί σημαντικές ζημιές στην επικάλυψη του το fiber mat όμως μπορεί να υποστεί φορτίσεις αντικαθιστώντας την παλαιότερη μεταλλική βαφή.

Άρχισαν να ‘πουλάνε’ τα αμερικανάκια…