Με σταθερό ρυθμός ανακαλύπτουν νέους πλανήτες οι αστρονόμοι το τελευταίο διάστημα και ειδικά έξω από το ηλιακό μας σύστημα – exoplanets. Ο αριθμός έχει φτάσει πλέον τους 500 και με την παρατήρηση από τηλεσκόπια και όχι μόνο εκ της επιφανείας της γης να είναι όλο και καλύτερη αλλά και την κάμερα της αποστολής Kepler να πετά κάπου… εκεί, αυτό ο ρυθμός ανακαλύψεων δεν φαίνεται να μειώνεται.

Ανάμεσα σε αυτές τις ανακαλύψεις λοιπόν έχουμε τον πρώτο τέτοιο πλανήτη που είναι “ενδεχομένων κατοικήσιμος”. Αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη φορά λοιπόν δεν είναι οι ‘γήινες ιδιότητες’ αλλά πως είναι πλανήτης έξω από τον Γαλαξία μας, τον Milky Way – δηλαδή ένας εξωγαλαξιακός (extragalactic) εξωπλανήτης!

Ο HIP 13044 b, όπως ονομάζεται αυτό ο πλανήτης έχει μάζα 1.25 φορές αυτής του Δία (έχει 2.5 φορές τη μάζα όλων των άλλων πλανητών μαζί). Είναι μέρος ενός πλανητικού συστήματος που βρίσκεται 2000 έτη φωτός από τη γη και πιστεύεται πως το έχει… “καταπιεί” ο Μilky Way. Με άλλα λόγια ο HIP 13044 b έχει γεννηθεί στον γαλαξία μας…

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε με το όργανο FEROS που βρίσκεται στο ESO La Silla παρατηρητήριο στη Χιλή…