Τις πρώτες φωτογραφίες του πρωτότυπου μαχητικού αεροσκάφους δημοσίευσε στις 29 Δεκεμβρίου του 2010, το έγκυρο China Defense Blog. Σήμερα το μαχητικό έκανε μια επιτυχή 18λεπτη πτήση από αεροδρόμιο στην νοτιοδυτική πόλη Τσένγκντου, “…αφού το J-20 ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση, υπήρξαν επευφημίες τόσο εντός όσο
και εκτός του πεδίου από όπου άρχισε την δοκιμαστική πτήση”, έγραψε με δημοσίευμα της η κρατικής Global Times, η οποία επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

“Ορισμένοι από τους θεατές που βρίσκονταν γύρω από το αεροδρόμιο πέταξαν επίσης πυροτεχνήματα” ανέφερε επίσης το δημοσίευμα. Οι φωτογραφίες που έχουμε εδώ και λίγπ καιρό δείχνουν ένα αεροσκάφος που μοιάζει να έχει δανειστεί μερικές σελίδες από το πρωτότυπο αεροσκάφος των Αμερικανών YF-23 και αρκετά στοιχεία του F-22. Είναι το φημολογούμενο εδώ και καιρό J-XX μαχητικών της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο…

Εαν υπάρξει επιβεβαίωση της ύπαρξης του αεροσκάφους από χώρες όπως η Ταϊβαν, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ τότε έχουμε μια νέα ισορροπία δυνάμεων να αναπτύσσεται στην παγκόσμια εναέρια μάχη…

Η βιομηχανία μαχητικών αεροσκαφών της Κίνας έχει κάνει δυνατά βήματα τα τελευταία χρόνια με τους Κινέζους να προχωρούν από έναν τεράστιο στόλο από… μουσειακά κομμάτια σε μια Αεροπορία με δυνατές εκδόσεις π.χ των Ρωσικών Sukhoi Flankers [το αεροσκάφος που σχεδιάστηκε να αντιμετωπίσει το αμερικανικό F-22].

Το κινεζικό stealth μαχητικό έφτασε ακριβώς στη στιγμή που η τεχνολογία της ασιατικής χώρας, δύο δεκαετίες πίσω από τις ΗΠΑ, έπρεπε και μπορούσε να αξιοποιήσει τα άλματα τεχνολογίας που έκανε ούτως ή άλλως η βιομηχανία της χώρας. Εδώ να θυμίσουμε πως το αμερικανικό F-22 stealth μαχητικό, αυτή τη στιγμή το κορυφαίο μαχητικό στον κόσμο, έκανε την πρώτη του πτήση τον Σεπτέμβρη του 1990.

Αν και οι ειδικοί αναλυτές εδώ και μερικά χρόνια συμφωνούσαν πως υπήρχε σε εξέλιξη τέτοιο πρόγραμμα και η Ρωσία και την Ινδία για παράδειγμα εξελίσσουν μαζί το Ρωσικό stealth με κωδικό PAK FA / T-50 που πέταξε τον Γενάρη του 2010, οι Κινέζοι φαίνεται να έχουν αρχίσει να… τεντώνουν τους μυς τους.

Εδώ μπορούμε να θυμηθούμε πως το 2001 στην Ινδία προσφέρθηκε η “κοινή ανάπτυξη και παραγωγή” τους 5ης γενιάς μαχητικού της Ρωσίας και η Ρωσία προσπαθούσε να πουλήσει την ιδέα στην Κίνα εδώ και κάποιο καιρό. Φαίνεται πιθανό η Κίνα να αρνήθηκε να συμμετέχει στο project με την ιδέα πως από τη συνεργασία πιο πολλά θα είχε να κερδίσει η Ρωσία και όχι η Κίνα.

Προφανώς οι Κινέζοι ήταν πεπεισμένοι πως μπορούσαν να τα καταφέρουν μόνου τους. Τώρα περιμένουμε την πρώτη πτήση και ουσιαστικά την έναρξη μιας κούρσας που φαίνεται αστεία σε έναν κόσμο σε οικονομική κρίση,,,