Είναι από τα πιο επαναστατικά – αλλά και σοκαριστικά – όπλα που έχει προκύψει ως ιδέα από την τελευταία δεκαετία και τις μάχες που δίνουν οι ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Το ‘Gorgon Stare’, η νέα “κάμερα που τα βλέπει όλα” για εναέρια Μη Επανδρωμένα Οχήματα υποτίθεται πως θα είναι ένα εργαλείο που θα αυξήσει εντυπωσιακά τις δυνατότητες παρατήρησης από αέρος για στρατιωτικές δυνάμεις.

Αυτό γίνεται με την εγκατάσταση μιας κυψέλης από εννέα ή και περισσότερες κάμερες κάτω από τα φτερά ενός μη επανδρωμένου οχήματος Reaper. Τα Reaper που θα διαθέτουν το Gorgon Stare έχουν σαν αποστολή να επιβλέπουν μια περιοχή “…με μέγεθος πόλης” ενώ ταυτόχρονα θα στέλνουν ροή βίντεο (feeds) σε δεκάδες ‘πελάτες’ στο έδαφος…

Το Gorgon Stare και άλλα προγράμματα ευρείας παρακολούθησης – “wide-area airborne surveillance” (WAAS) systems – βγήκαν από την ανάγκη στον πόλεμο του Ιράκ να ανιχνεύονται αυτοκίνητα-βόμβες σε όλη την πόλη. Και όταν μιλάμε για ολόκληρη πόλη μιλάμε για περισσότερα από 150 στρέμματα με μια ‘ματιά…’

Βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα: το Gorgon Stare δεν δουλεύει όπως έχει υποσχεθεί ο σχεδιασμός, αυτά τουλάχιστον λέει η Αμερικανική Αεροπορία που είχε σαν έργο να το δοκιμάσει.

Στην πρώτη πρόχειρη αναφορά που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου και έφτασε στα χέρια του κυρίου Winslow Wheeler, αναλυτή της 53ης Πτέρυγας στην Αεροπορική Βάση Eglin στη Florida γίνεται αναφορά σε 13 προβλήματα. Το Gorgon Stare κρίθηκε πως “δεν είναι αποτελεσματικό επιχειρησιακά” και “μη επιχειρησιακά ταιριαστό.” Στα προβλήματα καταγράφονται το κακής ποιότητας βίντεο, προβλήματα με τη ροή του βίντεο (video streams), και ένα μικρό πρόβλημα με την τύφλωση του αεροσκάφους από λέιζερ.

Αυτό είναι πολύ άσχημα νέα για τις μονάδες των Αμερικανών στο Αφγανιστάν που έχουν επείγουσα ανάγκη για full-motion video.

Αν και υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 50 εναέρια οχήματα που κάνουν τέτοιες περιπολίες σε Ιράκ και Αφγανιστάν, δεν επαρκούν: “Είναι σαν το κρακ, όλοι θέλουν περισσότερο,” λέει ο Ταγματάρχης του Στρατού Kevin Mangum στο “Wired” για το βίντεο που στέλνουν οι μη επανδρωμένοι παρατηρητές των αιθέρων.

Το πρόβλημα θα λύνονταν με το Gorgon Stare που θα έδιναν την οπτική του στρατιώτη στο έδαφος.

Ένας στρατιωτικός Μεγάλος Αδερφός που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι άλλα ‘άγνωστα’ προγράμματα υπάρχουν..