ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός παροτρύνει να μείνουν οι κάτοικοι μέσα στις οικίες τους σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Fukushima.

‘Το επίπεδο της ραδιενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο κίνδυνος να υπάρχει διαρροή από τώρα και μετά έχει αυξηθεί,’’ είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Kan σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η αρμόδια υπηρεσία – Nuclear and Industrial Safety Agency – είπε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο μετά από την έκρηξη που είχαμε ώρα 6:10 π.μ, ενώ η ιαπωνική ΔΕΗ (TEPCO) διέταξε σε εργάτες της στον χώρο να εκκενώσουν προσωρινά την περιοχή.

Φωτιά και στον αντιδραστήρα 4

Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσάμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, ενώ η κυβέρνηση της χώρας της Άπω Ανατολής, ανακοίνωσε ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα.

Μετά το συμβάν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην κύρια πύλη του σταθμού παραγωγής Fukushima No. 1, ξεπέρασαν το νόμιμο όριο για να φτάσουν τα 965.5 micro sievert/ώρα στις 7:00 π.μ. ενώ έφτασαν τα 8,217 micro sievert στις 8:31 π.μ., είπε η Υπηρεσία. Το τελευταίο ποσό είναι οκτώ φορές το όριο των 1,000 micro sievert που είναι το ετήσιο όριο στο οποίο μπορεί να εκτεθεί άνθρωπος.

Οι άνεμοι ακολουθούν πορεία νότιο-δυτική, πράγμα που συμπεριλαμβάνει στην ακτίνα πιθανής προσβολής μέσα στις επόμενες ώρες και την πρωτεύουσα Τόκιο. Η μετερεωλογική υπηρεσία της χώρας υπολογίζει ότι κινούνται με ταχύτητα 2-3 μέτρων το δευτερόλεπτο, αν και προβλέπεται να εξασθενήσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Τρίτης προειδοποιεί ότι, χαμηλού επίπεδου ραδιενεργή μόλυνση, που προέρχεται από τη διαρροή ραδιενεργών υλικών, που ακολούθησε τη νέα έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσάμα, αναμένεται να φθάσει στην ατμόσφαιρα, πάνω από το Τόκιο, περίπου σε 10 ώρες.

Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν και στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την κυβέρνηση. Στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά.

Επίσης το πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο την τοπική κυβέρνηση, ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Στους 6.000 οι νεκροί, κοντά στους 50.000 οι αγνοούμενοι…

Οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε ανέρχονται επισήμως στις 6.000 ενώ 46.000 είναι οι αγνοούμενοι. Τουλάχιστον 550.000 είναι οι άστεγοι ενώ καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.