Για όσους από εσάς έχετε συνηθίσει – είτε τώρα είτε στο παρελθόν στα πιο… άγουρα χρόνια, να έχετε την εμπειρία των videogames, θα θυμάστε την πλαϊνή μπάρα υγείας που είχαν τα παιχνίδια μάχης (beat ‘em up). Η μπάρα αυτή που υπήρχε πάνω από τους “εχθρούς” φαίνεται πως γίνεται τώρα σύμμαχος για το… φαγητό μας!

Η επιστήμη λοιπόν βρήκε έναν τρόπο να μετατρέψει μια ιδέα από τον εικονικό κόσμο σε κάτι πραγματικά χρηστικό. Έτσι το πακεταρισμένο φαγητό θα διαθέτει μια μπάρα όπως δείχνει η εικόνα που θα δείχνει αν τα τρόφιμα είναι φρέσκα ή όχι.

Το όλο σύστημα διαθέτει ένα φιλμ που ενσωματώνει αισθητήρα που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Fraunhofer Research Institution και συγκεκριμένα το τμήμα Σπονδυλωτών Τεχνολογιών (Modular Solid State Technologies EMFT). Το σύστημα αυτό που έχει σαν στόχο να φέρει την επανάσταση στη συσκευασία ουσιαστικά ανιχνεύει την κακή ποιότητα της τροφής και έτσι για παράδειγμα όταν το κρέας αρχίσει να χαλάει, τα μόρια που προδίδουν την κακή κατάσταση του κάνουν το φιλμ να ‘αντιδράσει’.

Με χρήση χρωματικού κώδικα, το φωτεινό κίτρινο σημαίνει πως όλα είναι φρέσκα ενώ το μπλε δείχνει πως μάλλον πρέπει να πάρει τον δρόμο για τον κάδο των σκουπιδιών…