Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 διοργανώθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η πρώτη πανελλαδικά επιστημονική Ημερίδα, με θέμα «3D Τηλεόραση – Ψηφιακή Τηλεόραση», στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πληροφορικής (Κατεύθυνση Ψηφιακών Μέσων) του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ.

Οι παρουσιάσεις, που έγιναν στο πλαίσιο της Ημερίδας, κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στον τομέα της τρισδιάστατης και ψηφιακής τηλεόρασης όπως: επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα. τεχνολογία τρισδιάστατων εικόνων, καταγραφή και μεταεπεξεργασία στερεοσκοπικών και τρισδιάστατων εικόνων και βίντεο, αναπαράσταση και συμπίεση τρισδιάστατης πληροφορίας, τεχνολογίες απεικόνισης τρισδιάστατης εικόνας και εμβύθισης του χρήστη.

Η εποχή του 3D…

Τα συμπεράσματα της ημερίδας ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ότι η τριδιάστατη τηλεόραση θα έχει δυναμική ανάπτυξη παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια και σύντομα θα έρθει και στις οθόνες μας.

Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισε ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Παντής αναφερόμενος στην ανάγκη η στάση του Πανεπιστημίου μπροστά στις νέες προκλήσεις να είναι αυτή της έρευνας και της διδασκαλίας” με αξιοποίηση “…νέοων δυναμικών τρόπων επικοινωνίας και έκφρασης και μέσα στο Πανεπιστήμιο και έξω με την υπόλοιπη κοινωνία”, στα θετικά όμως ήταν η σημαντική προσέλευση: την ημερίδα παρακολούθησαν 130 άτομα, ανάμεσα στα οποία ήταν φοιτητές και επιστήμονες της πληροφορικής, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, καθώς και άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της τηλεόρασης και των ψηφιακών μέσων.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε έκθεση τρισδιάστατων καμερών και τηλεοράσεων με την παρουσία των νέων 3D BRAVIA από τη Sony καθώς και έκθεση τρισδιάστατης φωτογραφίας. Στο τέλος της ημερίδας έγινε επίσκεψη στο ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας όπου και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε τρισδιάστατες τεχνολογίες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ