Πόσο κοστίζει μια επένδυση στη F1; Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια αλλά είναι σίγουρο πως τα τελευταία 20 χρόνια μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια κόστος για τις κορυφαίες ομάδες…

Τα budget της F1 είναι καλά κρυμμένα μυστικά αλλά νέες αναφορές εξηγούν και την επιτυχία της Red Bull: η ομάδα των Κόκκινων Ταύρων ξέρουμε τι έχει δαπανήσει από το 2005 μέχρι το 2009.

Η αναφορά έρχεται από την Pitpass όπως λέει η “The Independent” που αναλύει τις δαπάνες ανά έτος και βλέπει πως η εταιρία των ενεργειακών ποτών Red Bull – περιλαμβάνει τις Red Bull Racing και Scuderia Toro Rosso, έχει δαπανήσει τα παρακάτω ποσά. Τα εν λόγω ποσά έχουν δαπανηθεί μέχρι και το 2010 και όταν οι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ για τα ‘κοινά σασί’. Η εταιρία έχει κάτω από την ομπρέλα της τις RBR και STR.

Τα οικονομικά έτσι μοιράζονται ανάμεσα στις δύο ομάδες αν και δεν είναι μυστικό πως το μερίδιο του λέοντος πηγαίνει στην πρωταθλήτρια.

Το 2007 για παράδειγμα η Red Bull επένδυσε $146 εκατομμύρια στη F1. Από αυτά τα $128 εκατομμύρια πήγαν στη Red Bull Racing ενώ τα υπόλοιπα $18 εκατομμύρια στην Toro Rosso. Το δε 2008 η εταιρία των ποτών επένδυσε $135 εκατομμύρια από τα οποία τα $129 εκατομμύρια πήγαν στη Red Bull Racing. Το 2009 η επένδυση πήγε στα $175 εκατομμύρια με τα $158m να πηγαίνουν στην RBR.

Αξίζει μια τέτοια επένδυση; πέρα από τη ‘θετική ενέργεια’ πίσω από αυτό την πορεία της ομάδας, το σίγουρο είναι, και όπως λέει η αναφορά, πως και χρηματοικονομικά η Red Bull έχει να κερδίσει πολλά περισσότερα από τις δαπάνες της.

Και ας μην ξεχνάμε πως η ομάδα επενδύει εδώ και χρόνια σε πολλά σπορ και μάλλον… “ξέρει”.